Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Eivissa i les seves colles: Eivissa i el seu ball pagès

Els grans viatgers saben que qualsevol lloc del món està guiat per la seva cultura, és conegut per la seva tradició i és estimat per l’art de la seva gent.

Els grans viatgers saben que qualsevol lloc del món està guiat per la seva cultura, és conegut per la seva tradició i és estimat per l’art de la seva gent. Endinsar-se a la cultura popular eivissenca és fàcil si tens l’oportunitat de presencial i gaudir del seu ball pagès.

És la dansa ancestral de les Pitiüses, una autèntica representació folklòrica en la qual un home i una dona ballen acompanyats pels instruments tradicionals de l’illa: el tambor, la flauta, l’espasí i les castanyoles. Una tradició, amb un so i un ball únics al món, que continua viva gràcies a les colles eivissenques.

El ball pagès és una manifestació cultural en la qual les passes de la dona són molt diferents de les de l’home. Mentre ells realitzen salts constants i fan sonar grans castanyoles al voltant de les dones, aquestes es mantenen dretes, al costat o davant d’ells, fent suaus moviments en forma de corbes.

Les passes, els instruments i fins i tot la vestimenta, són un art après i promulgat a les Pitiüses per un total de 14 colles de ball pagès que defensen la seva permanència i que comparteixen, a més a més, recerques i història sobre aquest ball als diferents municipis. Cada colla reflexa una manera de ballar, una manera de conèixer i una manera d’interpretar la tradició popular. Les colles fomenten els costums i les arrels tradicionals entre els més petits i entre els més grans de casa. Amics, parelles i familiars porten anys reunint-se a les places, als pous i als parcs de cada poble de l’illa per tal de conservar-ne els costums.

Les colles d’Aubarca, de Can Bonet, l’Horta de Jesús, Sant Rafel, Es Vedrà, Sant Jordi, Sa Bodega, Sant Carles de Peralta, es Broll, Balansat, Vila, Labritja i Brisa de Portmany, juntament amb el Grup Folklòric Sant Josep de Sa Talaia, són part de la història viva de l’illa. Gràcies a totes elles, membres de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular, la cultura popular eivissenca es viu, s’aprèn i s’ensenya, de generació en generació, amb les particularitats de cadascun dels seus pobles.