Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

El riu que dona nom a Santa Eulària: una ruta per la història i la natura eivissenca

La ruta del riu de Santa Eulària des Riu és un recorregut senzill, amb prou feines té tres quilòmetres, i és apte per a tots els públics.

La ruta del riu de Santa Eulària des Riu és un recorregut senzill, amb prou feines té tres quilòmetres, i és apte per a tots els públics. Abasta diversos punts interessants d’aquest municipi i mostra no només el seu entorn natural, flora i fauna, sinó també escultures, museus i alguns dels racons històrics més importants d’aquesta localitat.

Com a dada curiosa, és rellevant ressenyar que el riu de Santa Eulària és l’únic que transcorre a tot l’arxipèlag balear i que fa poc ha estat posat en valor per donar a conèixer la seva importància i com el seu curs va ser útil per a l’esdevenir de multitud de generacions.

Aquest passeig per la seva riba comença a la plaça Espanya, situada al centre de la ciutat, on hi ha l’Ajuntament, construït al segle xix seguint l’arquitectura típica eivissenca. Al costat hi ha el monument commemoratiu al vapor Mallorca, una embarcació que va sortir de Palma de Mallorca en direcció a Alacant l’any 1913 i que va naufragar davant la costa d’aquest municipi eivissenc. Com a dada curiosa, cal indicar que, gràcies a la ràpida reacció dels santaeulariencs, no hi va haver pèrdua de vides humanes.

Seguirem la ruta baixant per la plaça on hi ha la cambra del refugi antiaeri, construïda el 1937 durant la Guerra Civil Española. En aquest mateix racó hi ha la Sala Barrau, que acull les obres del pintor Laureà Barrau i Buñol, que va arribar al municipi l’any 1912 i es va enamorar de la seva llum, del seu color i dels seus costums.

Continuarem aquest periple pel Passeig Marítim del municipi fins a arribar al riu, la funció del qual a la història de Santa Eulària va ser essencial, ja que el flux constant d’aigua va permetre als molins de farina de la zona treballar de manera productiva, en una època en què el pa era una de les grans riqueses de consum diari a tota l’illa. A un quilòmetre del riu, i una mica més amunt de la font des Lern, neix el torrent dels Lerns, que és un dels més importants que desemboca en aquest riu. Les seves aigües es van utilitzar durant moltes dècades per al rec de multitud d’horts que es trobaven a prop.

El pont Vell, últim punt del recorregut

Arribem fins al pont Vell, les primeres referències del qual cal buscar-les a l’any 1720. Antigament, aquest pont era l’entrada principal al municipi, fins que el 1918 es va construir el pont Nou. Sota el pont Vell passa el riu de Santa Eulària i hi ha també la font d’en Lluna, una bassa on solia banyar-se la gent del poble.

Us recomanem tenir els ulls ben oberts, perquè en aquesta ruta és possible veure com alça el vol i planeja sobre les seves aigües el blauet, un ocell expert en aquesta tasca, que pot fer fins i tot amb els ulls tancats.

La llegenda dels fameliars

Durant la visita, descobrireu també els fameliars, uns petits nans de la mitologia d’Eivissa que diu la llegenda que neixen de la tija d’una herba que només creix la nit de Sant Joan sota el pont Vell de Santa Eulària des Riu, i que cal que estiguin entretinguts i ben alimentats per evitar que facin tota mena d’entremaliadures. Per saber més coses d’aquests éssers, podem gaudir de les diverses escultures d’aquestes personatges, fetes per l’artista Andreu Moreno i situades a diferents punts d’aquest recorregut.

El recorregut convida a conèixer més coses sobre la cultura, la història i l’entorn d’aquest municipi i es pot fer amb amics, en família o en parella.