Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Mel d’Eivissa: la màgia pol·linitzadora de les abelles de l’illa

Un dels productes de primera qualitat d’Eivissa és la mel, un aliment exquisit que guarda molts secrets i beneficis per a la salut i per a l’equilibri de l’entorn.

Un dels productes de primera qualitat d’Eivissa és la mel, un aliment exquisit que guarda molts secrets i beneficis per a la salut i per a l’equilibri de l’entorn. No debades, la pol·linització que fan les abelles és essencial per al manteniment de la natura. La qualitat de l’aire, la cura de camps i boscos i el control d’espècies invasores que posen en perill la seva existència són essencials per vetllar no només per la seva permanència, sinó també per l’equilibri de l’ecosistema i de l’agricultura.

Actualment hi ha prop de 125 apicultors donats d’alta, segons dades de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa i Formentera, que produeixen una mitjana de deu tones de mel cada any, depenent de la collita i de les condicions meteorològiques. A Eivissa, a diferència d’altres indrets, es produeixen tres recollides en lloc de dues: la de primavera (en què ponderen els cítrics com el taronger o el llimoner), la d’estiu (en què la floració dominant és de farigola i romaní) i la de tardor (que es registra a manera de “segona primavera” i la floració dominant de la qual és el garrofer). Segons l’època de l’any en què s’extregui aquest nèctar, en variarà també la viscositat, l’olor i el color, que passarà del daurat transparent a tons més foscos.

L’Associació d’Apicultors d’Eivissa i Formentera es va fundar el 1989 amb l’objectiu de combatre un dels principals paràsits que delmaven les colònies d’abelles a les illes, el Varroa destructor. Aquesta entitat promou, a més, el desenvolupament integral de l’apicultura a l’illa, millora la formació dels apicultors i sensibilitza la societat i les institucions sobre la importància de les abelles en el desenvolupament i la conservació del medi ambient. En aquesta línia, els seus socis estan distribuint actualment fullets informatius en diversos idiomes per fomentar l’apicultura i donar valor a la mel d’Eivissa. “Mel Certificada d’Eivissa” és la marca de garantia que aplega tots els productors de l’illa.

A Eivissa hi ha registrats, a més, seixanta assentaments i sis-cents ruscs antics que s’han recuperat i que posen de manifest com era l’apicultura fins al 1980.

L’ús de la mel natural a les cuines d’Eivissa no es limita només al seu ús en postres o altres dolços, sinó que s’extrapola a una de les seves  joies culinàries com la salsa de Nadal.

Per poder conèixer més la mel de l’illa i la seva història, els escolar d’Eivissa poden visitar el camp d´aprenentatge de sa Cala, que ofereix excursions setmanals per a centres educatius de l’illa. D’altra banda, l’empresa d’apicultura Salewskime permet reservar visites en grups reduïts i en diversos idiomes als seus ruscs d’abelles, durant les quals expliquen la importància d’aquests insectes per a la natura i el recorregut de les quals acaba amb una degustació.