Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

La festa eivissenca de “sa Trencada”

La gastronomia tradicional d’Eivissa té un receptari de plats centenaris que reflecteixen els costums i les tradicions de l’illa i que estan…

La gastronomia tradicional d’Eivissa té un receptari de plats centenaris que reflecteixen els costums i les tradicions de l’illa i que estan sempre elaborats amb productes de proximitat. En aquest sentit, per a cada estació hi ha receptes típiques preparades amb aliments de temporada que, quan arriba el mes de novembre, reten homenatge a la fruita seca i als dolços durant la festivitat coneguda amb el nom de “sa Trencada”.

Es tracta d’un sopar que antigament aplegava famílies senceres el dia de Tots Sants al voltant d’una taula per degustar una selecció de fruita seca, fruita del temps i dolços típics de l’illa, com ara els panellets i els bunyols, tot plegat regat amb vi dolç o vi de pagès. Aquest ritual és present encara avui durant tot el mes a multitud de cases de l’illa, on té lloc a recer de les xemeneies i es manté d’una forma tenaç.

Aquesta festa adquiria vida de forma especial l’1 de novembre a les llars eivissenques, en què els padrins regalaven als seus fillols cistells grans de fruita confitada. En acabar la vetllada, es deixaven les closques i les restes del sopar a la taula. Tot seguit, es deixava un llum d’oli encès perquè les ànimes s’hi veiessin bé si decidien anar a veure els seus familiars vius. L’endemà, tota la família tornava a seure a taula, encara sense recollir, i després de dir el rosari es menjaven tot el que havia sobrat el dia abans.

Des de fa uns anys, es reivindica el vessant històric d’aquest ritual a les escoles, els instituts o les festes patronals i s’organitzen diverses activitats per donar a conèixer la celebració i la gastronomia que la representa.

Les postres més reeixides de “sa Trencada” són els panellets, d’origen desconegut, tot i que es vinculen als àrabs perquè s’elaboren principalment amb ametlla. Els panellets més típics són els d’ametlla o pinyons, però la seva difusió ha fet néixer noves receptes que inclouen altres ingredients com la maduixa o la xocolata.

La festa de “sa Trencada” és una bona excusa per tastar productes de la terra eivissenca, envoltar-nos d’éssers estimats i explicar contes i rondalles per celebrar que els nostres ancestres venen a visitar-nos.