Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Rere la mirada dels pintors Puget

Terra d’inspiració, de llum i de tradició, l’illa d’Eivissa té en els pintors Narcís Puget Viñas i Narcís Puget Riquer dos dels seus referents artístics…

Terra d’inspiració, de llum i de tradició, l’illa d’Eivissa té en els pintors Narcís Puget Viñas i Narcís Puget Riquer dos dels seus referents artístics més destacats. Al llarg de la seva trajectòria professional, els pintors Puget van plasmar en teles i fotografies els paisatges i la vida quotidiana de l’illa durant els primers anys del segle xx. El llegat d’aquests dos artistes permet conèixer i reviure detalls, costums i moments d’una illa clarament dividida entre pagesos i senyors, entre el camp i la ciutat. Visitar el Museu Puget és una activitat obligada per als qui volen conèixer la idiosincràsia d’una terra a la qual la modernitat no ha restat autenticitat, i endinsar-s’hi.

Poc abans de morir, Narcís Puget Riquer va llegar la seva obra i la del seu pare a l’Estat perquè pogués ser exposada de manera permanent a l’illa. Des de l’any 2007, el llegat dels pintors Puget es mostra al públic als salons i les estances de Can Llaudis (coneguda actualment com a Can Comasema), una antiga casa noble situada al cor de Dalt Vila, la ciutat emmurallada pels carrers de la qual transiten segles d’història i de patrimoni de la humanitat.

Narcís Puget Viñas, nascut el 1874, va ser un dels primers fotògrafs professionals de l’illa d’Eivissa, i a través del seu objectiu van quedar desats per a la història esdeveniments polítics i socials importants de principis del segle xx. Va ser, a més, un pintor impressionista l’obra del qual es va caracteritzar pel detall i els costums de la vida rural de l’illa, en una època en què la majoria de la població vivia aïllada en cases de pagès i es dedicava a l’agricultura. Les influències de reconeguts pintors de l’època, amb qui va compartir amistat, com ara Joaquín Sorolla, Laureano Barrau o Santiago Rosiñol, és present a tota la seva obra, duta a terme bàsicament amb la tècnica de l’oli. Al museu, s’hi exposen prop de setanta obres, olis i dibuixos, a través dels quals es narra com era i com vivia la societat eivissenca de principis del segle passat.

L’exposició de Narcís Puget Riquer detalla, per contra, una societat més avançada en el temps i en l’esdevenir quotidià de l’illa. L’obra d’aquest pintor la formen nombroses aquarel·les i dibuixos en què es mostren espais, carrers, entorns i persones de la ciutat d’Eivissa, que relaten d’aquesta manera el pas d’una societat rural a una de més urbana i moderna.

La col·lecció permanent d’aquests dos artistes locals es pot visitar durant tot l’any i sovint es completa amb exposicions temporals d’altres artistes l’obra dels quals està relacionada amb l’illa d’Eivissa.

La visita al Museu Puget té el valor afegit de conèixer l’interior d’una de les cases nobles de Dalt Vila, un antic palauet construït al segle xv per la família dels Llaudes i que és un clar exemple de l’estil gòtic civil de l’illa. L’immoble és un dels edificis més emblemàtics de Dalt Vila i visitar-lo és un al·licient per pujar els carrers costeruts que condueixen al capdamunt de la ciutat emmurallada. El refinat estil arquitectònic de l’antic casal ens condueix a un edifici de dues plantes i un semisoterrani que encara conserva elements d’interès i rellevància especials, com ara l’entrada principal de l’immoble, les sales interiors, l’escalinata balustrada o un bonic pati interior, així com grans finestrals des dels quals es pot contemplar una impressionant  vista del port d’Eivissa.