Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

El misteriós origen de Sa Creu d’en Ribes

Situat al costat del poble de Santa Eulària des Riu, molt a prop del conjunt històric de Puig de Missa, es dreça el Puig d’en Ribes…

Situat al costat del poble de Santa Eulària des Riu, molt a prop del conjunt històric de Puig de Missa, es dreça el Puig d’en Ribes, una muntanya de 221 metres d’alçada des del cim de la qual es pot gaudir d’una vista espectacular a la badia, el mar i l’interior de l’illa. Al cim, al qual s’accedeix per una sendera angosta i estreta que va pel mig del bosc, s’hi troba l’ermita del mateix nom. Es tracta d’una capelleta de planta rectangular construïda el 1958 per Pedro Juan, Pedro Puet, tal com recorda una petita llosa de ceràmica que hi ha a l’interior.

Aquesta capelleta és una de les més antigues de l’illa i l’única que té dues estàncies, un petit vestíbul i un oratori, malgrat les seves reduïdes dimensions (tan sols 5,54 metres de llargada i 4,30 metres d’amplada). Cada any, coincidint amb les festes del primer diumenge de maig, els fidels celebren una romeria fins al cim de la muntanya per visitar la capella i complir totes les tradicions que envolten aquest petit temple de devoció popular.

I és que l’enigmàtic origen de l’ermita confereix a aquest espai un aire de misteri que envolupa el visitant ja des de l’inici de l’ascens cap al cim. Diu la llegenda que l’amo del bosc estava talant pins per fer llenya per a l’hivern quan, en un dels descansos, se li va apropar un homenet misteriós que es va oferir a ajudar-lo a canvi del seu rosari. El llenyataire, conscient de la feina que encara li quedava, va acceptar el tracte i l’home va començar a talar pins sense parar fins que va acabar tota la feina en ben poc temps. Quan es va apropar al llenyataire per rebre el seu botí, aquest va observar amb horror que, per sota de la roba eixia una cua punxeguda que va confirmar els seus temors: era el mateix diable. Quan se’n va adonar, el llenyataire va començarà a córrer desesperadament muntanya amunt, fugint de la persecució d’aquell ésser i, en arribar al cim, just al lloc on hi ha l’ermita, el diable va desaparèixer, i és per això que el llenyataire va decidir construir el temple, en agraïment per haver-se salvat.

Una altra de les curiositats que envolupen la història de l’ermita són les set voltes que el visitant ha de fer al seu voltant quan arriba al cim i abans d’entrar al temple, per tal d’evitar disputes i problemes amb la família i els amics. Un cop acomplert el ritual, es pot visitar l’interior de la petita ermita, que apareix plena d’objectes, veles i records personals, o bé gaudir d’un merescut descans a l’ombra dels pins que envolten el petit temple.