Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Personatge del mes: José Colomar, l’etern enamorat d’Eivissa

José Colomar és part indivisible de la història d’Eivissa i un dels personatges que millor l’han acompanyada fins al que és actualment: un referent al món del turisme.

És un dels visionaris del turisme a l’illa d’Eivissa i va saber veure el futur de l’illa on ningú l’atalaiava. Guarda a la seva memòria històries i anècdotes collides en els seus viatges per tot el món i ha dut i promocionat la seva illa bonica com a bandera, convertint-la en el seu gran projecte. José Colomar és part indivisible de la història d’Eivissa i un dels personatges que millor l’han acompanyada fins al que és actualment: un referent al món del turisme. Aquest empresari hoteler es va avançar al seu temps, un empresari que manté intacte el seu amor per una illa a la qual ha entregat tota la seva vida.

Va treballar a Mallorca, Alemanya, París, i després d’innombrables llocs de treball, ascensos i lliçons va tornar a Eivissa, on va començar el seu primer gran projecte. Juntament amb diversos socis va construir l’Hotel Fenicia, a Santa Eulària des Riu, i va acabar venent-lo per obrir pas per al seu gran somni, crear un hotel de quatre estrelles al centre d’Eivissa per oferir servei a l’illa durant tot l’any. “Em van dir que era boig, que a Eivissa només hi havia turisme de borratxera” reconeix José Colomar. Així va néixer l’Hotel Royal Plaza.

Fou durant tres anys president de la European Hotel Managers Associations (EHMA), l’associació europea d’hotels de luxe, i ha ocupat càrrecs en altres organismes internacionals i locals, como ara Foment del Turisme, a més de ser Fill Predilecte del Consell, creador de Ibiza y Formentera contra el Cáncer (IFFC), del Rotary Club, de Pro Arte i de moltes organitzacions de l’illa a les quals ha donat suport. Però el seu currículum no acaba aquí, Colomar compta, entre els seus assoliments, el d’encunyar el nom de la moda que ara dóna a conèixer l’illa d’Eivissa per tot el món, la moda Adlib, i que ha esdevingut part ineludible de la història d’Eivissa. “No sabíem com anomenar aquest corrent quasi artístic i de sobte la paraula llatina Ad libitum i el seu apòcope Adlib, em va semblar que definia molt bé aquella manera de vestir-se amb llibertat però amb bon gust”, evoca.

Segons recorda en Colomar, “a la primera Passarel·la Adlib, fa gairebé 50 anys, hi van venir més de quinze revistes de moda de tota Europa, i això no ha tornat a passar mai més”, i afegeix que “la princesa Smilja Mihajlovic fou un tresor per a Eivisa, perquè ella va saber veure la moda que hi havia al carrer”.

Quan era vicepresident de Foment del Turisme, la princesa Smilja va acudir a ell per tal de demanar-li ajut per donar a conèixer aquest nou moviment artístic. Van aconseguir 700.000 pessetes per donar vida a la seva primera desfilada i, segons relata aquest visionari, “les models desfilaven descalces al so de la música”, cosa que, apunta, “va ser un xoc mundial, perquè era una moda molt vistosa”.

Com a gran amant de l’illa d’Eivissa, José Colomar aconsella a aquells que no la coneixen que li dediquin al menys deu dies per tal de gaudir de totes les seves facetes, “les platges, la vegetació que veiem en els trajectes en cotxe, els hotels, la gastronomia, la part alta de la ciutat no se la poden perdre, el Museu d’Art Contemporani…” i un llarg etcètera de recomanacions que faran d’aquest primer viatge una experiència única, “llavors només han de tornar cada any”, concreta amb un somriure.

Per a José Colomar és imprescindible que els propis eivissencs “siguin autèntics amants de l’illa, que interioritzin que és un tresor, que no hi ha cap altra illa a tot el Mediterrani que sigui com Eivissa, i que la defensin i respectin” conclou.