Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Personatge del mes: Elisa Pomar, la joia d’una família eivissenca

Visitem l’Elisa Pomar, cinquena generació d’una família de joiers de d’Eivissa que constitueix una part imprescindible de la tradició i de la cultura de l’illa.

Visitem l’Elisa Pomar, cinquena generació d’una família de joiers de d’Eivissa que constitueix una part imprescindible de la tradició i de la cultura de l’illa.

Els primers records de l’Elisa són al costat del seu pare, un pare de família treballador i dissenyador de joies, fill, alhora, d’un gran joier, conegut com “el joier del rei”. Així comença el gran llegat Pomar, una firma que ha romàs viva en el temps gràcies a l’amor per l’art i per la tradició que s’ha transmès de pares a fills.

La responsable que, actualment, les peces i creacions dels seus antecessors continuïn deixant empremta a Eivissa és ella: Elisa Pomar. Seiem amb la directora creativa d’aquesta marca homònima, que ens explica que, amb tan sols sis anys, “em vaig enamorar d’aquelles joies que sortien de les mans del meu pare”. “Ell em va ensenyar a estimar l’art, a crear, a evolucionar, a viure i a conèixer i, sobretot, a aprofundir i a fer les coses bé”, ens detalla l’Elisa.

“Quan realment vaig sentir la necessitat de crear va ser en un dels moments més durs de la meva vida: la mort sobtada del meu pare”. Allò va fer que alguna cosa dins l’Elisa canviés: “vaig tenir un sentiment molt fort de transformar tota la tristor que tenia a dins en alguna cosa molt bonica”. Així és com la dissenyadora va decidir perpetuar el llegat familiar actualitzant les peces tradicionals relegades a les festes patronals i a les ballades dels grups folklòrics en alguna cosa nova, gran, per a ella i per al patrimoni d’Eivissa.

“Miro al passat, però amb un mirall ben gran cap al futur”

“Tradició innovada” és el concepte que més brilla entre les vitrines de la seva renovada botiga, que des de fa 35 anys es troba al barri de La Marina, a Eivissa. “No es pot fer el que jo he fet sense tenir un profund coneixement de la història d’Eivissa i dels sentiments de la seva gent, a més d’un respecte honest”, avança la creadora. Després de la pèrdua del seu pare, l’Elisa va voler retre un homenatge al seu cognom i enfocar la tradició cap a les noves generacions: “créixer és dolorós, però cal evolucionar cada dia, si un no s’adapta als temps acaba morint; per això miro sempre al passat, però amb un mirall ben gran cap al futur”. Amb aquestes eines apreses, l’Elisa va veure la necessitat de canviar els costums i les modes: “crec que la tradició cal canviar-la i adaptar-la, però sempre amb respecte; d’aquesta manera, els joves també la sabran apreciar i la sentiran com a seva”.

Indaguem una mica més sobre les joies que formen les seves col·leccions i aviat entenem per què són úniques. “No m’agrada comparar-me amb ningú, sempre dic que he trobat una felicitat artística que m’omple; per això dissenyo i treballo a qualsevol lloc i en qualsevol moment del dia”, sentencia la creadora.

La trobada entre tradició i modernitat

Si hi ha alguna peça per la qual l’Elisa Pomar sent un orgull especial són les seves arracades XXL; concretament, sent un afecte especial per les arracades inspirades en la creu eivissenca: “Em sembla la joia més bonica del món”. Pel que fa a la joia més estimada pels eivissencs, l’Elisa Pomar revela que “la creu és el que té més valor sentimental, però el primer que es compren els pagesos és el cordonet, que realment és el que més es veu i el que omple el pit de la dona”.

Així ens descriu l’Elisa les peces que acompanyen el vestit típic de ball pagès, i no dubta a explicar-nos amb passió que “l’emprendada és pura cultura eivissenca, està plena d’història, és la fusió de tots els pobles que han format part d’Eivissa i han deixat una empremta artística molt profunda”. “Això sí, la ‘joia’ és la part imprescindible de l’emprendada, que consisteix en una creu molt gran que forma part de tres peces: au, creu i corona, acompanyades de tres collars de rombes i de collars de vuit voltes”, resumeix. L’ornament es col·loca a la part esquerra i és un altre dels elements més importants i amb més significat per als pagesos.

Un exemple del tret heretat per la tradició que triomfa amb les grans tendències és portar una varietat d’anells grans, a tots els dits de la mà. “Són peces úniques que representaven l’estat econòmic o emocional de les seves propietàries; les pageses portaven tres anells a cada dit”, conclou l’Elisa.

Les col·leccions de l’Elisa Pomar han enamorat el món sencer i han esdevingut un element imprescindible tant dels esdeveniments que tenen lloc a l’illa com de les desfilades més rellevants del món que tenen lloc a Nova York, París o Milà, on és possible veure les peces de l’Elisa Pomar desfilar sobre la passarel·la dels reconeguts Dolce & Gabbana.

Malgrat això, aquesta creadora digereix el seu èxit amb senzillesa i naturalitat: “m’agrada molt el que faig i treballo sense parar, tinc la gran sort de viure a Eivissa i que altres dissenyadors o cares conegudes s’hagin fixat en el meu producte”. Encara que hi ha una cosa que sí que té clara, i és que per molta demanda que pogués tenir, “jo mai no industrialitzaria les meves joies, no va amb mi; de fet, no acostumo a fer cap joia igual, vull que les meves peces siguin úniques, artesanals, produïdes a Eivissa i fetes amb tot l’afecte que es mereixen”.