Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Productes ‘quilòmetre zero’ amb segell d’Eivissa

Els plats més típics de la gastronomia eivissenca estan elaborats amb productes de la terra o ‘quilòmetre zero’.

Els plats més típics de la gastronomia eivissenca estan elaborats amb productes de la terra o ‘quilòmetre zero’. La insularitat ha motivat des de fa segles la producció pròpia de fruita, verdura, olis, vins, embotits, formatges i carns de molta qualitat que neixen i es consumeixen a Eivissa, protagonitzant receptes que avui despunten als millors restaurants.

En aquest sentit, alguns establiments i comerços d’Eivissa promulguen una gastronomia slow food que reivindica una nova manera d’entendre la cuina, basada en l’ecologisme, el producte de proximitat, el comerç just i el compromís ètic amb els productors de l’illa.

Sota aquesta premissa, el Consell d’Eivissa i el Grup d’Estudis de la Naturalesa, GEN-GOB, han donat vida a una campanya a favor del comerç a granel, que advoca pel consum de productes de l’illa, que afavoreix el desenvolupament sostenible i el manteniment dels camps, i que reivindica, a més a més, la reducció de plàstics. Una pràctica que beneficia l’entorn de l’illa, els comerciants i els usuaris i que, sota el títol “Comerç Senalló”, ha aglutinat en un tríptic diversos comerços que no són grans supermercats i que tenen, com a mínim, tres categories d’aliments a granel com per exemple fruita, verdura i llegums. En el cas d’algunes botigues de menjar preparat, aquestes ofereixen la possibilitat d’endur-se una carmanyola per transportar els aliments elaborats que s’adquireixin.

Aquesta campanya s’estén a tota l’illa d’Eivissa i reuneix establiments de producció sostenible i gastronomia ‘quilòmetre zero’ als cinc municipis de l’illa.

Consumir aquesta mena de productes aporta molts beneficis, no tan sols per a la salut, gràcies a la millor qualitat, millor sabor, menys conservants i valors nutricionals intactes, ans també per a l’entorn, ja que redueixen la contaminació evitant transports innecessaris. Els productes ‘quilòmetre zero’ també permeten el desenvolupament d’una economia més justa, amb un marge més gran per als productors, que poden invertir en potenciar-los i que garanteixen el manteniment del sector primari, cuidant dels camps que fomenten la bellesa del paisatge d’Eivissa.

L’illa compta amb centenars de productes que tenen una història mil·lenària, com ara la sal, els olis o els ametllers, i amb unes tradicions culinàries que conviden a capbussar-se en la seva autèntica gastronomia, amb una producció local més en voga que mai.