Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Pinacoteques de Dalt Vila: MACE i Museu Puget

A l’interior emmurallat de Dalt Vila, en un dels entorns més bells de l’illa i amarades de la història que perdura en cada pedra que la conforma…

A l’interior emmurallat de Dalt Vila, en un dels entorns més bells de l’illa i amarades de la història que perdura en cada pedra que la conforma, hi ha dues de les pinacoteques més importants d’Eivissa: el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE) i el Museu Puget.

Recórrer les seves sales i visitar les seves exposicions és una visita obligada per als qui volen conèixer en tota la seva plenitud la història de l’illa i el seu art, en desgranar l’ampli ventall artístic que vigila la ciutat d’Eivissa des de les seves entranyes. Al darrere de les seves portes, els visitants més curiosos podran gaudir d’un dia envoltats de la millor pintura, escultura i arquitectura de l’illa.

MACE: art contemporani amb història

Al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, MACE, s’hi accedeix a través d’un pendent empedrat o des de diversos carrerons estrets que regalen unes vistes de somni. Situat en el baluard de Sant Joan i inaugurat el 1969, es tracta d’un dels museus d’art contemporani més antics d’Espanya. Es troba a l’antiga Sala d’Armes d’Eivissa, construïda el 1727, que es va ampliar el 2012 i es va reobrir al públic amb una imatge totalment renovada i avantguardista. Durant les obres, es van trobar restes púniques del segle iv a. de C. que es van integrar en el museu reobert.

Intel·lectuals amb forts vincles amb l’art i l’illa van convertir durant els anys setanta aquest indret en la seu d’un moviment cultural sense precedents. Galeristes i marxants de renom com el Grupo Ibiza 59, Ivan Spence o Carl van der Voort van donar visibilitat a les obres dels artistes més rellevants de l’època, mentre que altres creadors, vinculats a la Mediterrània, mostraven els seus treballs, basats en la pintura i en l’escultura, en exposicions temporals. Actualment pot visitar-se la seva mostra permanent, que aglutina una selecció d’obres de Bechtold, Floris, Broner, Micus, Zush/Evru, Flanagan, Vedova, Schlosser, Hausmann, Le Parc, Tàpies, Gordillo, Dmitrienko, Hinterreiter, Vallribera, Broto, Faber, Tur Costa, Echarri o Portmany. Fins al 8 de març podrà visitar-se, a més, l’exposició temporal titulada “Focus III”, que té com a objectiu mostrar els nous fons artístics i arqueològics que amb caràcter anual se sumen a les col·leccions del museu.

Museu Puget: un edifici amb història

El Museu Puget està custodiat per la impressionat arquitectura de Dalt Vila; delimitada per les parets emblanquinades dels seus carrers estrets, a pocs metres de la plaça de la Catedral, hi ha una casa noble, probablement del segle xv, coneguda amb el nom de Can Comasema (per la família que hi va viure durant el segle xix: Palau Comasema).

Aquesta pinacoteca conté olis i aquarel·les d’origen costumista, corresponents a la col·lecció de les 130 obres pictòriques de Narcís Puget Riquer i de Narcís Puget Viñas, que van ser donades per la seva família. D’aquesta manera, allà on antigament aquesta casa noble acollia l’arquitectura gòtica amb influència catalana, rep ara paisatges i escenes de la vida quotidiana a l’Eivissa de principis i meitat del segle xx.

No hi ha una manera millor d’abordar la cultura, l’art i la història d’Eivissa que endinsar-se a les seves arrels i contemplar la seva evolució.