Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Les petjades fenícies d’Eivissa

Per la seva privilegiada ubicació a la Mediterrània, Eivissa ha estat llar de les grans civilitzacions que han dominat aquest mar al llarg de la història…

Per la seva privilegiada ubicació a la Mediterrània, Eivissa ha estat llar de les grans civilitzacions que han dominat aquest mar al llarg de la història: fenicis, romans i cartaginesos van deixar les seves empremtes en una illa que, per a molts, va ser la porta d’entrada a la península, indret d’abastiment, port franc i assentament. Aquest pas per la història de l’illa de les diferents civilitzacions mediterrànies es pot conèixer a través dels molts jaciments i les moltes restes arqueològics que hi ha disseminats per la geografia de l’illa; el jaciment fenici de sa Caleta, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1999, n’és el més emblemàtic.

Situat a la costa sud de l’illa, al municipi de Sant Josep, el jaciment es troba entre la cala Codolar i la muntanya des Jondal, on una badia natural fa de petit port o embarcador protegit dels vents, motiu pel qual va esdevenir una zona resguardada, perfecta per actuar com a petit port d’accés a l’illa. Aquest embarcador, que ja utilitzaven els fenicis, encara es troba en ús; d’aquesta manera, és possible desembarcar a l’illa tal com es feia fa gairebé 3.000 anys.

Es tracta d’un assentament de gran envergadura, que es pot comparar amb altres poblats similars que hi ha a la península. Va estar en actiu prop de cent anys, entre finals del segle viii a. de C. i l’any 600 a. de C., i va funcionar com a base per fer incursions per l’illa i com a centre d’intercanvis econòmics que es feien entre el sud i el nord de la península amb altres ports de la Mediterrània central. Al voltant de l’any 600 a. de C. el poblat va ser abandonat, ja que els seus habitants van decidir assentar-se en una altra badia més gran, fet que va donar origen a l’actual ciutat d’Eivissa.

Al jaciment han quedat com a vestigis d’aquell passat restes dels habitatges, zones comunes que feien de places, en què s’han trobat forns que devien ser d’ús compartit, i carrerons. Els fenicis de sa Caleta duien a terme activitats agrícoles, pesqueres i ramaderes, i també treballaven en l’explotació de la sal, ja que just al costat hi ha les salines d’Eivissa.

El visitant que busqui seguir les petjades del passat històric i arqueològic d’Eivissa trobarà a sa Caleta un jaciment únic que li aportarà una visió de com devien viure els primers pobladors de l’illa, en un entorn privilegiat que convida a l’evocació i a la fantasia.