Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Vi de la Terra, essència a la copa

És un dels cultius més antics i emblemàtics de l’illa i, tanmateix, és un gran desconegut.

És un dels cultius més antics i emblemàtics de l’illa i, tanmateix, és un gran desconegut.

Visitar una bodega o degustar una copa de vi de la terra és una manera original de tastar un passat marcat per una llarga tradició que es remunta als orígens fenicis de l’illa. Prova de la importància de la producció de vi en aquella època són els nombrosos atuells i àmfores que s’han conservat al llarg dels segles i que ens recorden una producció florent que va arribar a ser molt valorada a la Península i que va seguir creixent i millorant amb l’arribada dels romans a l’illa.

Al segle xix, més de 45 hectàrees d’Eivissa es dedicaven al cultiu de la vinya, però l’aparició d’una plaga de fil·loxera i el desenvolupament mateix de l’illa van provocar una important desaparició de cultius de vinya, que avui s’intenten recuperar a través d’una producció selecta i de gran qualitat.

No va ser fins al segle xx, a la dècada dels anys 90, quan es va produir un nou impuls a l’activitat vinícola de l’illa tot apostant per la qualitat del producte i la modernització de les bodegues existents. L’any 1996 es va crear la comarca vitícola “Eivissa” i es va regular formalment la menció “Vi de la Terra” d’Eivissa, fet que va suposar una autèntica revolució en la recuperació d’aquest cultiu.

Tot i que actualment la producció de vi és limitada, la qualitat del producte i la seva originalitat comencen a ser cada vegada més valorades i reconegudes dins i fora de les nostres fronteres. Destaquen els vins negres elaborats amb la varietat monestrell, tradicionalment cultivada a l’illa i que té una bona adaptació entre els enòlegs i els experts.

Els vins eivissencs són de color cirera, brillant i transparent. Predominen les aromes de fruita madura i notes perfumades; en molts casos, destaca la presència de la farigola, utilitzada tradicionalment per evitar l’obstrucció de les botes i que dona al vi de l’illa una olor i un sabor característic i inconfusible.

En boca, els vins eivissencs tenen cos, són densos, rodons i càlids i amb reminiscències de fruites en aiguardent.

Pel que fa als blancs, són vins amb un bon color groc llimona o palla, amb aromes de fruita madura (poma) i flors. En boca són frescos, estilitzats, equilibrats i tenen un bon pas, amb un final de fruita molt madura.

La tradició vinícola de l’illa té una cita imprescindible a la petita localitat de Sant Mateu, on abunden els cultius de vinya, amb la celebració cada any de la Festa del Vi, una cita típica del calendari d’esdeveniments insular durant la qual els agricultors i productors de l’entorn aprofiten per presentar els vins joves de l’any.

Una altra activitat destacada és la possibilitat que ofereixen algunes bodegues de visitar les seves instal·lacions obrint les portes als visitants disposats a conèixer i a assaborir tots els secrets del vi de la terra.