Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Portmany: el pintor de la vida quotidiana eivissenca

Eivissa ha estat llar de grans artistes, alguns nascuts a l’illa i d’altres atrets pel seu esperit creatiu i cosmopolita, cosa que en fa un lloc idoni…

Eivissa ha estat llar de grans artistes, alguns nascuts a l’illa i d’altres atrets pel seu esperit creatiu i cosmopolita, cosa que en fa un lloc idoni per al desenvolupament de l’art. Un dels pintors més reconeguts de l’illa i que hi va néixer a principis del segle XX és Antoni Marí Ribas, conegut com a Portmany. De família humil, Portmany va néixer a Dalt Vila el 1906, fou autodidacta i va començar a pintar a l’edat d’onze anys com a aprenent al taller del pintor i decorador Antoni Palau.

Portmany: el pintor de la vida cotidiana ibicenca

La seva formació a Barcelona li obre les portes d’un ambient urbà que seria, quan tornés a Eivissa, allò que captaria als seus quadres: abillat amb el seu característic barret, la seva tinta i el seu bloc de dibuix, Portmany passava bona part del seu temps assegut a la barana del Portal de Ses Taules, accés a Dalt Vila per la zona del Mercat Vell de la ciutat d’Eivissa, immortalitzant als seus traços desdibuixats característics, el paisatge urbà d’una urbs que es debatia entre la modernitat, amb l’arribada dels primers turistes, i les tradicions, encara molt arrelades.

Els seus quadres són una successió d’ombres vives, formes que defineixen l’essència d’una vida tranquil·la i plàcida. Una vida que passava entre el port de la ciutat d’Eivissa, el seu animat mercat i els carrerons adjacents. Mariners, pescadors, venedors, dones que van a comprar…, el dia a dia de la ciutat era la seva motivació. Fou així que Portmany va guanyar-se el nom de “El dibuixant d’Eivissa”. Va exposar el seu treball a Palma, Madrid, Barcelona, Ginebra, Londres i Berlin, essent el seu treball reconegut a nivell internacional.

Els dibuixos de Portmany són expressius, plens de moviment i força. El viatger interessat a conèixer l’obra d’aquest pintor enamorat de la seva illa i les seves gents, pot visitar la col·lecció de Marí Ribas, Portmany, que acull el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa, el MACE, a Dalt Vila, entre abril i setembre, de dimarts a diumenges de les 10:00 a les 14:00 i de dimarts a divendres de les 17:00 a les 20:00. Els mesos de juliol i agost els horaris de visita a la tarda són de les 18:00 a les 21:00. Entre octubre i març, l’horari és de dimarts a divendres de les 10:00 a les 16:30, i dissabtes i diumenges de les 10:00 a les 14:00.