Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Temps de la garrofa, l’or negre de l’illa

Amb la fi de l’estiu arriba també l’època de recollida y emmagatzematge de la garrofa, un fruit lligat al Mediterrani que forma part de…

Amb la fi de l’estiu arriba també l’època de recollida y emmagatzematge de la garrofa, un fruit lligat al Mediterrani que forma part de la pròpia cultura i tradició, així com de l’entorn autòcton de l’illa d’Eivissa.

Algarroba - Ibiza Travel

En el cas d’Eivissa, a més a més, és important destacar que, al cap d’uns anys en què la garrofa s’utilitzava bàsicament com aliment per animals, actualment aquest cultiu s’està recuperant i continua creixent, gràcies a l’impuls que s’ha donat a l’ús culinari d’aquest producte singular. És així com la garrofa ha passat de ser un fruit escarnit i vinculat a èpoques passades de fam i supervivència, a ser protagonista de molts plats salats i postres, arribant a ésser considerada un “superaliment” per les seves múltiples propietats. No en va les garrofes són conegudes per les seves propietats antibacterianes, antiparasitàries i nutricionals. La polpa d’aquest fruit té un alt contingut en fibra i també és ric en substàncies antioxidants, per tant els seus beneficis són innegables.

És per això que van sortint noves receptes i els nous usos fan que aquest cultiu sigui cada vegada més rentable, perquè el nombre de consumidors continua creixent. No oblidem que Espanya és el primer país productor i exportador mundial de garrofes i, a les illes balears, la collita anual de la garrofa representa al voltant del 20% de la producció nacional.

Des del sector primari insular s’està treballant en la consolidació i millora del cultiu i l’explotació de la garrofa, tot impulsant i incrementant la producció, la comercialització i la distribució del producte local, del producte de la terra, com a element de qualitat que ens distingeix, ens diferencia i ens dona valor com a illa.

Aquest és l’objectiu, perquè cuidant i treballant el camp, creant sinergies que permetin al turisme mirar cap a l’interior, posant en valor la qualitat del producte i reconeixent els cultius autòctons es crea una oportunitat única d’oferir als nostres visitants qualitat i compromís amb la terra. Petites passes que permeten avançar de manera segura envers la recuperació de l’agricultura i de produccions que, com la garrofa, suposen un potencial important per a l’economia insular.

Farines, xocolates, batuts, galetes, suplements alimentaris…, una infinitat de nous productes culinaris ecològics i sans a base de garrofa, el fruit que ha esdevingut l’autèntic or negre d’Eivissa. Un sabor únic que guanya adeptes entre els paladars més exigents per la seva originalitat i qualitat.