Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

La tradició del ball pagès, la dansa típica eivissenca, més viva que mai

Els sons del tambor, la flauta i les castanyoles anuncien l’inici del ball pagès, una dansa tradicional eivissenca que es caracteritza per…

Els sons del tambor, la flauta i les castanyoles anuncien l’inici del ball pagès, una dansa tradicional eivissenca que es caracteritza per ser interpretada per parelles, formades per un home i una dona, en què l’home balla enèrgicament i fa grans salts al voltant de la dona, mentre aquesta executa una coreografia basada en petits passos i moviments circulars. Avui dia, aquesta dansa ancestral està més viva que mai gràcies a les nombroses agrupacions de ball pagès repartides pels diferents municipis de l’illa.

El ball tradicional eivissenc té els seus orígens al segle xiii i es realitzava a l’estiu al voltant dels pous i les fonts dels diversos pobles de l’illa, amb un marcat caràcter rural. Actualment, es pot gaudir del ball pagès a qualsevol cerimònia tradicional important de l’illa, i encara que se’n desconeix l’origen, els experts en destaquen les influències catalanes i també àrabs.

Els participants de les diverses colles de ball pagès tenen la seva pròpia vestimenta, tot i que en ocasions prescindeixen del vestit i les joies, tot creant un ambient de naturalitat i senzillesa. La major part dels integrants de les diverses colles prefereixen portar el vestit tradicional eivissenc, ja que el consideren imprescindible per interpretar aquest ball folklòric. El vestit de l’home destaca per estar compost per un faixí vermell, una camisa i pantalons blancs, una boina vermella, una armilla negra i un mocador groc, mentre que la dona porta un vestit format per diverses faldilles que inclouen diversos enagos i puntes, un gipó i un mocador de puntes al cap, les espardenyes i, per descomptat, l’emprendada, un conjunt de joies artesanals fetes de corall vermell, plata o or que servien perquè la dona exhibís la seva posició social.

Els pous i les fonts dels pobles, testimonis d’aquesta cerimònia tradicional

Durant tot l’estiu, i també fora de l’època estival, són diversos els pous i les fonts de l’illa on actualment se celebra el ball pagès, a càrrec de grups de colles que apleguen participants de diverses generacions, fent que la tradició es conservi i passi de pares a fills. Alguns dels pous i les fonts de l’illa d’Eivissa que acullen aquesta dansa tradicional són: el pou de Corona, el pou des Escarabats, la font de Peralta, el pou de Benimussa, el pou d’en Benet, es broll de Buscastell, la font de Balàfia, el pou de Labritja, el pou d’Albarqueta o el pou des Baladre.

Al mes d’octubre, se celebren altres ballades al pou d’en Gatzara, al pou d’en Micolau i al pou de Forada.

Per saber dates, es recomana consultar www.ballpages.cat.