Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Els Hormigo, una estirp d’artistes eivissencs que ha fet història

Eivissa és terra d’artistes: els seus colors i la seva llum conviden a ser el refugi per a molts creadors que troben en l’illa blanca la seva font d’inspiració.

Quan vegis una imponent escultura de fusta autòctona d’Eivissa que és una indubtable representació particular de la natura mediterrània, segurament et trobes davant d’una obra de l’influent escultor eivissenc Antonio Hormigo Escandell. Considerat un dels escultors més destacats d’Eivissa del segle xx, Antonio Hormigo Escandell prové d’una família d’artistes que han deixat un important llegat d’obres en aquest racó del Mediterrani, ell en particular però també altres membres de l’estirp.

Eivissa és terra d’artistes: els seus colors i la seva llum conviden a ser el refugi per a molts creadors que troben en l’illa blanca la seva font d’inspiració. Els Hormigo provenen d’Extremadura, d’una estirp d’adobers. Damasco Hormigo va ser el primer en desembarcar a Eivissa el 1880, destinat a l’illa com a carabiner. Més endavant, es va casar amb una eivissenca, Eulàlia Josefa, i van tenir quatre fills, entre els quals es troba Antonio Hormigo Josefa, que, essent eivissenc de naixement, va triar ser també carabiner com el seu pare. No obstant això, després de ser expulsat del cos, passada la Guerra Civil, va començar a elaborar peces d’artesania esculpint fusta. Durant els sis anys que va passar a la presó, Antonio es va dedicar a fer treballs d’artesania per fer més suportable la condemna i, quan va tornar a l’illa, va començar a vendre figuretes d’adelfa i savina com a bastons, braçalets o fustes per muntar a cavall. A partir de 1945, Antonio va obrir una botiga on va començar a tenir més clients amb l’arribada dels turistes i va començar a crear figures mitològiques, marines o botàniques amb fusta d’ametller, ginebró o olivera.

Els fills d’Antonio van aprendre des de petits l’art del seu pare, en aquest univers d’autèntica artesania i treball manual: Leonardo Hormigo, qui va acabar dedicant-se exclusivament a fer les policromies que decoraven les peces, i el seu segon fill, Antonio Hormigo Escandell, que es va convertir en un dels escultors més importants de la història d’Eivissa.

Antonio Hormigo Escandell

Antonio Hormigo Escandell, el segon fill del carabiner reconvertit en artesà, va acabar consolidant-se com l’escultor més important de la història d’Eivissa. Antonio Hormigo va començar de ben petit imitant la feina del seu pare, però ho feia amb una senzilla navalla i esculpint petits trossos d’adelfa. Quan va arribar a l’edat adulta, i després de provar diversos negocis, Antonio va apostar decididament per l’escultura i va començar la seva aventura anant a les serradores a la recerca de troncs sencers per esculpir escultures de gran mida que sorprenien tothom.

Als anys seixanta, Antonio va començar a participar en exposicions que tenien lloc a diverses galeries de l’illa, i poc a poc va anar forjant la seva carrera i guanyant reconeixement entre els experts en art. Més endavant, va començar a viatjar i a participar en exposicions en llocs com Barcelona o Noruega. Una de les seves obres més destacades a l’illa és la que va fer el 1977 de “Es Verro”, el monument al pagès eivissenc esculpit en un bloc de pedra de 2,5 tones i 2,4 metres d’altura que es troba al municipi de Sant Antoni de Portmany.

Pedro Juan Hormigo

Antonio Hormigo Escandell va morir el 2019, però la saga d’artistes continua en la família. De manera curiosa, el nebot de l’escultor Antonio Hormigo Escandell, Pedro Juan Hormigo, és un dels escultors de fosa més importants d’Eivissa i ha donat vida a peces que ja són part essencial del patrimoni de l’illa. Una de les seves obres més conegudes és l’estàtua del saliner feta en bronze, situada al costat de l’església de Sant Francesc, al Parc Natural de ses Salines.