Portal Oficial de Turisme d'Eivissainfo@ibiza.travelSALA DE PREMSA ACTUALITAT

Artesania d’Eivissa: Peces úniques

Eivissa ha estat, des de fa dècades, bressol d’inspiració per a artesans de tota mena. Grans dissenyadors de moda, com ara Charo Ruiz o Piluca Bayarri, afirmen…

Eivissa ha estat, des de fa dècades, bressol d’inspiració per a artesans de tota mena. Grans dissenyadors de moda, com ara Charo Ruiz o Piluca Bayarri, afirmen que van començar a vendre les seves primeres peces de roba confeccionades a mà en diversos mercats ambulants i platges, i entre les parades itinerants que poblen l’illa s’han forjat autèntics artesans reconeguts a nivell internacional. El carés cosmopolita de l’illa ha fet que proliferin creadors de totes les nacionalitats que s’han establert a Eivissa des de fa dècades, fusionant creacions de racons tan remots com Colòmbia, Índia, Argentina, Mèxic…, o d’indrets de la resta d’Espanya, i permetent que es fusionin les tradicions dels seus llocs d’origen amb tècniques o productes de l’illa.

Cabassos fets a mà amb decoracions úniques, espardenyes tradicionals de tots colors, paneres de tota mena, sabons, vestits i, fins i tot, instruments musicals fets a mà en fusta, són les estrelles d’allò que és genuïnament eivissenc, que es poden admirar en llocs molt assenyalats.

Els mercats ambulants que durant l’estiu són a tots els municipis de l’illa tenen al desembre un encant especial en destinacions que els continuen acollint cada dissabte, com Las Dalias a Sant Carles, o l’Hipòdrom de Sant Jordi, exemples clars de la diversitat de productes fets a mà que es poden adquirir amb l’essència i l’ànima de l’Eivissa autèntica. En el cas de Las Dalias d’Eivissa, durant el mes de desembre, el Nadal és protagonista en moltes parades, amb peces de decoració úniques.

Vara del Rei acull durant aquest mes, d’altra banda, diverses parades de decoració a les quals podem trobar-hi pessebres pagesos amb peces de terrisseria concebudes per tal de donar vida a un nadal genuïnament eivissenc.

Els divendres la cita obligatòria indispensable és el centre artesanal de Sa Pedrera, al barri de sa Penya, a Vila, on entre les 11:00 i les 17:00 es pot visitar aquest indret, a pocs metres de la muralla, que discorre per sota el Baluard de Santa Llúcia i on cada dia hi treballen diversos artesans. Un ampli escenari on s’alcen més d’una desena de columnes de formigó i on cada setmana durant unes quantes hores les seves enormes portes corredisses d’alumini de color granat romanen obertes, tot convidant els ciutadans a entrar. A dins, una desena d’artesans de l’Associació Es Juvert vénen a aquest centre polivalent per elaborar i exposar els seus treballs de bijuteria, pell, pintura, esmalt o joieria, que es pot conèixer demanant cita prèvia al correu electrònic esjuvert@gmail.com.

Per acabar, en el trajecte que uneix els municipis d’Eivissa i Santa Eulària des Riu, hi ha un autèntic desplegament de botigues de terrisseria que exposen peces molt especials, creades també per autèntics artistes.